Getingar

Har du problem med getingar? Fråga ditt försäkringsbolag om sanering av getingar ingår i hemförsäkringen. Om inte kan du själv anlita ett företag som arbetar med skadedjursbekämpning. 

Ofta är det också möjligt att på egen hand förebygga och bekämpa en getinginvasion. Det bästa är att redan i april - maj leta till exempel i förråd och på vinden efter det första getingboet. Ofta sitter de vid en takbjälke eller i en ihålig vägg. Vid denna tid är boet litet som en pingisboll och lätt att slå ned med exempelvis en sopkvast. När getingen blir störd på detta sätt kommer den troligen att flytta.

Det kan vara svårt och riskfyllt att ta bort större bon, och om man är överkänslig eller det är ett stort getingsamhälle kan det rentav vara livsfarligt. Den bästa tidpunkten att ta bort bon är på kvällen och natten, då getingarna är slöa och håller sig inne. Säkrast är att först spruta in i öppningen med något medel avsett för getingar innan boet tas bort.

Getingarna brukar vara talrikast i augusti, då deras ungar föds. Om det då har varit en period med torka är de extra irriterade och stickbenägna. Risken för getingstick minskar om man undviker häftiga rörelser när en geting närmar sig. Man bör också täcka över kött och söta rätter och inte dricka ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute.

Publicerad 2022-03-05, Uppdaterad 2023-12-04