Timprisavtal

Vill du ha möjlighet att kunna styra din elkostnad? Ett timprisavtal kan då vara något för dig. Genom att använda elen i ditt hem på ett smart sätt kan du spara pengar.

Planera din elanvändning

Större kunder med rörligt pris eller mindre kunder som aktivt valt att få timavräknat elpris får hela effekten av att elpriset varierar stort mellan timmarna under en månad. Har du hög elanvändning under dyra timmar blir det då väldigt dyrt. Men för kunder som har möjlighet att flytta sin elanvändning i tiden finns det möjlighet att pressa ner elkostnaden. Att ladda elbilen under natten istället för på kvällen eller att köra ett nattskift på industrin istället för att köra dubbla skift på dagen kan ge stor effekt på priset men kräver att man som kund har möjlighet att vara aktiv. Det finns inte en avtalsform som passar alla och situationen är just nu mycket svår för många kunder. Vi tror tyvärr att situationen kan fortsätta vara besvärlig under vintermånaderna men vi hoppas att vi snart ska gå mot ljusare tider. Till dess - varje kilowattimme som du kan minska din elanvändning är en minskad kostnad.

Följ prisutvecklingen hos NordPool

Skillnaden mellan ett traditionellt rörligt elavtal och ett timprisavtal är alltså att du kan påverka ditt elpris genom att styra förbrukningen till de timmar på dygnet som har lägre elpriser. Men för att få ut så mycket som möjligt av timprisavtal behövs lite planering. Du behöver läsa på och stämma av elpriserna. Med information om de aktuella priserna kan du försöka styra din elförbrukning. Du hittar aktuella timpriser för SE4 på den nordiska elbörsen Nordpools hemsida >>

Förutsättning för timprisavtal

Du måste ha en elmätare som klarar av att mäta din förbrukning per timme. Beställer du timprisavtal kontrollerar vi om sådan mätning är möjlig. Under tiden har du ett vanligt rörligt elavtal. Skulle det vara att din mätare inte kan hantera mätning per timme ser vi till att beställa ett mätarbyte från din nätleverantör. Bytet genomförs inom tre månader och är kostnadsfritt.

Vid timprisavtal betalar du för inköpspris från Nordpool, kostnad för elcertifikat, avgift för balansansvar samt vårt påslag. Du kan alltid följa din förbrukning på Mina Sidor. Du kan när som helst byta tillbaka till ett vanligt rörligt elpris hos oss på YstadElen.

Intresserad av att teckna timprisavtal?

Kontakta YstadElen på 0411-57 73 00 eller skicka ett mail till ystadelen@ystad.se så berättar vi gärna mer och guidar dig.

Ha en bra dag!

Publicerad 2021-11-24, Uppdaterad 2024-05-21

Håll koll på timpriserna

Styr din elförbrukning till tidpunkter på dygnet när elen kostar minst. Färska priser från Nordpool hittar du här >>

Nordpool, logga