Priser

Att installera solceller på taket är ett bra sätt att minska sitt klimatavtryck och leva mer hållbart. Men det går också att tjäna pengar på solproduktion. Vi berättar hur!

En bra affär

De flesta som har solceller på taket producerar mer el än de förbrukar, men överskottet kan i sin tur säljas tillbaka till elhandlaren. På så sätt kan du tjäna pengar på solproduktion, samtidigt som du sparar pengar genom att köpa mindre el.

Hur stor vinst du kan göra på en solcellsanläggning beror på hur mycket energi som förbrukas i fastigheten och hur stor anläggningen är.

Låt säga att du har en elförbrukning på omkring 15 000 kilowattimmar per år och installerar 40 kvadratmeter solceller. Det skulle innebära att din elräkning minskade med cirka 8 000 kronor per år.

Tjäna pengar på din solel

Det är så fiffigt att elen du har över inte går till spillo. Du kan nämligen sälja tillbaka den till elhandelsbolaget och få betalt för det. I stället för att du använder den så går den ut i elnätet så att andra kan konsumera din förnybara el. I Sverige kommer nämligen elen både från Norden och Europa. Den svenska elen i stort sett förnybar medan man i Europa fortfarande använder fossila bränslen som gas och kol.

Win-win

Om vi har ett underskott på el i Sverige köper elbolagen in från andra europeiska länder och då finns det risk för att ej förnybar el kommer in till Sverige. Men ju mer solcellsproducerad el som trycks ut på nätet, desto mer trycker man undan den andra elen. Det är en win-win. Du tjänar pengar och du är med och förbättrar samhället.

Din ersättning

Genom att sälja den el du inte använder blir det ytterligare vinst för både dig och miljön. När du säljer tillbaka överskottet från din solelsproduktion till elhandlaren får fler tillgång till hållbar el från förnybar energi och du tjänar pengar på det. I princip kan du alltså ligga på stranden i sommarsolen och samtidigt tjäna pengar på den solel som produceras hemma!

Hos oss på Ystad Energihandel får du ett av marknadens bästa priser för din överskottsproduktion. Mer info Sälj ditt elöverskott >>

 

 

Publicerad 2021-03-15, Uppdaterad 2024-03-04

Bladknapp intresseanmälan solceller


Bra info från
Energimarknads-
inspektionen

Sol i cirkel

Löpande intäkter >>

Grundfakta och förslag till husägarens kalkyl >>

Tillbaka
på deklarationen

Sol i cirkel

Det finns ytterligare ett sätt att tjäna pengar på egenproducerad solel. För all el som du producerar och säljer tillbaka till elnätet får du en skattereduktion från staten. Det är 60 öre /kWh som du får tillbaka på din deklaration.