Alfonstema på lågstadiet
Publicerad: 2021-09-28 11:49
Höstterminen inleddes med Alfons Åberg-tema i flera klasser. Dels var Alfons aktuell med en utställning på Klostret, dels blev han extra aktuell eftersom hans skapare Gunilla Bergström tråkigt nog gick bort nyligen.
Och Alfons Åberg kan (förutom att vara fin högläsning) användas till mycket i skolan, ge upphov till lekar, ordkunskap, och diskussion om både värdegrund och källkritik.
I F-klass på Västerportskolan arbetade Paula och eleverna med Alfons på olika sätt, först med att läsa Alfons börjar skolan och så fick eleverna i läxa av Paula att hitta på coh visa upp en lek man kan leka utomhus som många kan vara med på. Vid nästa tillfälle visade de upp "fallskärmen", och samarbetet var exemplariskt. Därefter lästes Osynligt, sa Alfons och så pratade vi om vad osynligt/fantasi betyder samt vad vi gillar att göra.
Även åk 1 på Västerportskolan hade Alfonstema, och utifrån Osynligt, sa Alfons. Vi skrev vid första tillfället ner fakta om författaren och böckerna, och fortsatte nästa gång att prata om ordet "osynlig". Bra diskussioner om vad som finns och inte finns, vilket ledde dem in på nätet, spelvärldar, fantasi och mardrömmar.
I åk 2 på Backaskolan arbetade Turid och eleverna också med Alfons på olika sätt:
Med hjälp av Polylino kunde de titta på alla omslagen samtidigt, och prata om likheter och skillnader mellan dessa, dessutom vad Alfons heter på olika språk. Därefter högläsning ur Är du feg, Alfons? med stöd av Polylino så att alla ser text och bild.
Bokens budskap är att Alfons är modig för att han vågar säga att han inte törs slåss. Eleverna diskuterade sedan vad de tycker är modigt, och fick en skrivuppgift där de skriver ”Det är modigt att…”.
(Lektionen inspirerad av Ann-Marie Körling)
Vid ett senare tillfälle handlade diskussionerna om rykten. Barnen i åk 2 hade nu fått arbeta med Källkritik med Bamse och jämförde det med Där går Tjuv-Alfons! som klassen läst tidigare.
Kategorier: högläsning, boksamtal, källkritik, bilderböcker