Att kunna sitt personnummer

Publicerad: 2020-05-19 10:46

När barnen ska låna böcker i skolbiblioteket (och även på folkbiblioteken i kommunen) så kan de - istället för att scanna sitt lånekort - knappa in sitt personnummer. Bra, om lånekortet ligger hemma, eller i väskan, eller på någon okänd plats. Men då gäller det förstås att man kan sitt personnummer!

Det där kan man tänka sig bli ett stort problem. Eller... så kan man låta det bli en utmaning. Bibliotekspedagog Susanne har låtit det bli det för ett antal klasser på mellanstadiet: Utmaning - kan hela klassen lära sig sina egna personnummer utantill? Genom att med minnesteknik göra om sitt personnummer till en "saga" så kan det gå lättare. Susanne tog hjälp av Jonas von Essens minnesteknik, och visade dessutom eleverna den 5-årige pojken i Talang som med hjälp av minnesteknik lärt sig memorera en bra bit av Pi: 

talang på tv

Kan han det så kan väl vi lära oss våra egna 10 siffror? Absolut!

Personnummersutmaningen avgjordes sedan i ett test där barnen ett och ett fick gå till Susanne, och i FreeLib (bibliotekssystemet) knappa in sitt personnummer, trycka på enter och direkt få veta om de kommit ihåg rätt eller inte.

freelib

Personnummersutmaningen har klarats av många mellanstadieklasser nu, på Backa, på Edvinshus och på Bleke. Men fler har anmält sitt intresse att hänga på.

Kategorier: skolbiblioteksvardag, digital kompetens, tävlingar

Kommentarer

Kategorier