Skolbibliotek och fritids ute och inne

Publicerad: 2020-06-17 16:48

Skolbiblioteksenheten samarbetar på olika sätt med fritidshemmen på skolorna, och till hösten börjar vi nu även planera för ett utökat samarbete där även folkbiblioteket är med. Det är spännande, och jag återkommer efter sommaren med mer information om vad som ska hända.

Just nu jobbar vi alltså redan med fritids, på raster och efter skolan, de veckor vi är på respektive skola. I Svarte har bibliotekspedagog Malin arbetat både inomhus och utomhus med biblioteksrelaterade aktiviteter, så som högläsning, bokrelaterat pyssel, egen läsning i grupp, fadderläsning där barn i åk 1-3 läser för barn i F-klass, och annat. 

I går fick till exempel de yngre barnen på sommarfritids i Svarte möjlighet att vara i biblioteket. Först läste Malin ur Sigridsagor, och sedan fick barnen ytterligare boktips. Många barn stannade kvar för en stunds egen läsning, och flera passade på att låna böcker:

fritidsläsning

fritidsläsning

Och någon av terminens sista, soliga dagar var det många barn som valde att ha läsrast utomhus tillsammans med Malin:

fritidsläsning

fritidsläsning

Här är en läsrast från tidigare i vår när solen strålade sitt bästa och det var helt OK att sitta ute. Visst satt de duktigt med avstånd mellan sig, men ibland är det svårt att neka när en elev i åk 1 vill läsa högt för kompisen i F-klass som ännu inte lärt sig läsa själv:

fritidsläsning

fritidsläsning

Och "bokrelaterat pyssel" kan till exempel vara som här i Svarte, där de tillsammans först läste senaste boken ur serien Spöksystrar (av Mårten Melin) och sedan gjorde spökliga bokmärken:

bokpyssel

bokpyssel

Kategorier: fritids- och rastaktiviteter, högläsning

Kommentarer

Kategorier