Spöken, vänskap och berättande

Publicerad: 2020-03-19 09:56

Det finns så många sätt att använda sig av skönlitteraturen i undervisningen! Och det finns så många bra böcker att jobba med, nya böcker, roliga böcker, böcker på alla nivåer! Det gäller bara att hitta dem. Men det där kan vi i skolbiblioteksenheten hjälpa till med, vi har tiden att ha koll på barn- och ungdomsbokutgivningen och läsa in oss på det senaste.

Böckerna om Familjen Monstersson (av Mats Wänblad/Pelle Forshed) är inte helt nya. De har funnits i några år men det kommer fortfarande fler böcker i serien varje år. De står på börja-läsa-hyllan eftersom de har lättläst text med kanske 6-8 rader per sida, och pratbubblor med versaler i illustrationerna. De är underbart, klurigt roliga där texten är en berättelse men där illustrationerna berättar mycket mer. Till exempel står det ju aldrig i texten att Boris är ett fruktansvärt monster med hemska ögon och långa klor, och med ett "husdjur" som är en stor dreglande best med röda ögon som alla människor borde bli rädda för. Nejdå, Boris är bara Ebbas kompis, och så gör de sånt som alla andra barn gör: spelar fotboll, har övernattning, går på bio... 

Så klart att böckerna om Familjen Monstersson är perfekta att använda om klassen har teman om både spöken och vänskap! Det hade nämligen åk 1 på Hedeskoga skola nyligen, så bibliotekspedagog Turid tog upp vänskapstemat och spöktemat i de här böckerna - och använde som inspiration till att skapa egna berättelser. 

min vän boris

Kategorier: boktips, Hcf, lektionsmaterial, berättande, vänner

Kommentarer

Kategorier