RSS

Skolbiblioteken i Ystad


F-3 arbetar med tema rymden, och brevskrivning

Publicerad: 2021-12-17 10:46

År F-3 på Västerportskolan arbetar med tema rymden. De olika årskurserna har arbetat med det på olika sätt, men alla har lärt sig mycket, är väldigt intresserade och vill veta mer.

I F-klassen har vi läst och pratat utifrån boken Full fart till rymden (Peter Ekberg). Barnens uppgift blev att rita hur de tror varelser i rymden ser ut.

I år 2 och 3 läser vi Rymdresan av Christer Fuglesang. Vi diskuterar fakta/fiktion och vill veta mer! Vad vet vi redan, och vad önskar vi veta? Var hittar vi information, vilka källor använder vi?

Vi har i samband med rymdtemat tränat oss i att skriva brev. Hur skriver man ett brev och hur skiljer det sig från att skriva ett mejl? Vi har jämfört och reflekterat och sedan tränat att skriva de olika formerna. Kanske vi kan få svar på våra frågor om rymden genom att mejla eller skriva till någon rymdforskare?!

Barnen i åk 3 har skrivit ihop varsitt mejl med sina frågor om rymden och skickat dem - inte till rymdforskare förvisso, men till elever i åk 9 på Västerport. Åk 9 jobbar just nu med källor och källkritik, så det passade utmärkt för dem att söka tillförlitliga källor om rymden och försöka besvara treornas frågor. Se bilderna längst ner!


Åk 2 arbetar med barnkonventionen

Publicerad: 2021-12-10 11:35

Åk 2 på Backaskolan har tillsammans med bibliotekspedagog Turid arbetat med Barnkonventionen. Lektionen följer upp en föregående lektion som handlade om Sant eller falskt, och nu skulle barnen bedöma om en mening/påstående var en av artiklarna i barnkonventionen eller inte ("sant eller falskt"). Vi använde oss av material från Fröken Anna.

I grupp samarbetade barnen om att lägga korten på rätt sida: sant eller falskt. När grupperna lagt ut sina kort gick de runt och studerade vad de andra grupperna kommit fram till. Om någon grupp ville flytta ett kort till andra sidan la de en kloss på kortet som markering. Dessa kort blev sedan underlag för diskussion.

Eleverna använder materialets bilder utan text, och skriver ned så många av Barnkonventionens artiklar de kan komma ihåg.

Bilderna gick även utmärkt att vika ihop till små målarböcker!


Begreppen information, källa, fakta och åsikt med åk 2 i Köpingebro

Publicerad: 2021-11-30 12:12

I åk 2 på Köpingebro skola tränar bibliotekspedagog begreppen information och källa, fakta och åsikt.

Begreppen information och källa tränar eleverna genom den kooperativa strukturen Hör vi ihop? Hälften av eleverna har en fråga (de söker information) och hälften av eleverna har svaret (de har en källa). När rätt elev/fråga och elev/svar hittar varandra bildar talen som står på baksidan av korten summan 20.

Begreppen fakta och åsikt tränar de i grupper genom att lägga korten på rätt sida arbetsbladet (se bild nedan). Korten har påståenden som antingen är fakta eller åsikter.

barn i klassrum

faktakort

barn i klassrum

faktakortKontakta oss:

Therése Gröhn
bibliotekarie/skolbibliotekssamordnare
0706-729735
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-3,
Hedeskoga skola F-2, Köpingebro skola F-3)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Backaskolan 4-6, Sövestads skola F-6, Edvinshusskolan 4-6, Källan 4-6)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola 4-6, Edvinshemsskolan F-3, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se)
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier