RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Nytt bibliotek i Sövestad!

Publicerad: 2021-10-22 09:44

tidningsartikel

Det här fina reportaget i YA 2021-10-22, skrivet av Cecilia Billgren, handlar om hur skolbiblioteket i Sövestad blir invigt under festliga former, men också om skolbiblioteksverksamheten, om biblioteksrådet på Sövestads skola, om läsning och om hur viktigt det är med högläsning. Det är en sån där text man blir glad i hela kroppen av att läsa, om man jobbar med skolbibliotek, barn och läsning!

Det är egentligen inte ett "nytt" bibliotek på Sövestads skola, utan i stället det att skolbiblioteket flyttat till en ny och bättre placering. Förut låg det uppe i ett hörnrum med förvisso vacker utsikt genom fönstren, men lite trångt och avsides. Nu fick biblioteket flytta in i fritidshemmets gamla lokaler, precis mitt i skolan, bredvid matsalen, och på en plats där alla barn passerar dagligen. Det blev helt enkelt jättebra, och precis som det står i rubriken på YAs artikel: det har blivit hjärtat i skolan.

Flytten skedde under sommarlovet, och när höstterminen började låg alla böcker ouppackade i lådor, hyllorna var inte riktigt på plats och det var mycket kvar att göra:

tomma bibliotekshyllor

bibliotekshyllor

Sedan började arbetet, och här arbetade bibliotekspedagog Susanne tillsammans med eleverna i klass 2 med uppackningen av böcker. Nya genreskyltar kom upp, böckerna ordnades och skyltades, boksnurran fylldes, möbler kom på plats, liksom en "speakers corner", och så började det bli dags för invigning. 

Och den skulle så klart firas med pompa, ståt, musik, mingel och tilltugg! Alla klasser bjöds in, och nu var det biblioteksrådet (elever i åk 5 och 6 som fått ansöka om att vara med i biblioteksrådet) som hjälpte till med det praktiska kring arrangemanget. Det var flaggor och band som skulle klippas (varje klass fick sin "egen" invigning), elever provade att stå i Speakers corner (på bilden i tidningsartikeln är det där Susanne står), det var bokbord och utlottning av böcker och ett stort engagemang. Och så kom då tidningen, och barnen pratade om böcker och läsning och favoritförfattare och det märktes verkligen hur detta skolbibliotek medverkar till att locka till och lyfta läsning.

Läslarven, då, som det står i inbjudan nedan om? Jo, den ska växa fram på väggarna ovanför bokhyllorna i biblioteket. Varje "larvdel" ska bestå av ett boktips från någon elev. Så boktipsen kommer från eleverna, skyltningen på boksnurran från biblioteksrådet (som också hjälper till med att sätta upp böcker på hyllorna) och det som verkligen känns när man går in i det lilla skolbiblioteket är att "detta är barnens bibliotek". 

affisch

 


Att arbeta med tema vatten

Publicerad: 2021-10-19 11:06

Elever på både Västerport och Källan har de gångna veckorna arbetat kring tema vatten. Hur har skolbiblioteket samarbetat med elever och lärare i detta? På flera sätt - med informationssökning, dikter och att ta fram material.

Det självklara är förstås att för temat plocka fram böcker som har med vatten att göra, både fakta och skönlitteratur, som bibliotekspedagog Susanne gjort på Källan. Sedan har biblioteksrådet hjälpt till med att sätta dessa böcker på en vagn, skyltad enligt temat:

bokvagn

Men utöver att hjälpa till med att ta fram material har skolbiblioteket varit en resurs i vattenarbetet på flera sätt: På Västerport arbetade skolbibliotekarie Paula tillsammans med åk 3 när de skulle söka information om vatten, att läsa faktatexter och skriva egen faktatext, att vara källkritiska och läsa flera olika texter, allt utifrån vattentemat. De fick läsa olika texter om livet i havet, plocka ut nyckelord och träna på att återberätta. Som avslutning och repetition användes efter tips av bibliotekspedagog Susanne "Mötas på mitten" för att få en överblick över vad eleverna lärt sig. ("Mötas på mitten" är en struktur för kooperativt lärande, läs mer t ex på Pedagog Malmös sida om det här.)

barn som skriver

informationspapper

barnteckning

På Källan arbetade eleverna i åk 6 med att skapa poesi kring temat vatten. Här kom några utgallrade böcker till god användning när de gjorde black-out-poetry om vatten. Dikterna kommer senare att ställas ut i skolbiblioteket.

black-out-poetry

black-out-poetry

black-out-poetry


Fritids läser och jobbar med Kattspionerna på Rosengård

Publicerad: 2021-10-13 15:17

barn med kattmask

Fritids på Edvinshem har tillsammans läst boken Kattspionerna på Rosengård - Man lever bara nio gånger av Anja Gatu, som en del i folkbibliotekets pågående läskampanj Läsning pågår! De flesta fritidshemmen har velat vara med i detta arrangemang, så boken om kattspionerna läses på många skolor nu. På Edvinshem passade bibliotekspedagog Malin på att ha en aktivitet för fritids om just Kattspionerna-boken:

Vi använde oss av det arbetsmaterial som finns på Wahlströms hemsida, och pratade först om boken utifrån bilder: Vad krävs för att man ska vara en bra spion? Känner ni till fler böcker där djur är huvudkaraktärer? Var ligger Rosengård? Vilka är de olika karaktärerna?

Sedan fick barnen göra valfritt pyssel. På Wahlströms fanns målarböcker, finn fem fel, korsord.
De som ville gjorde kattmasker - och det var det många som ville. Snart hade barnen iförda sina nya kattmasker helt gått in i rollspel där de var kattspionerna på Rosengård själva...
En elev valde att forma några av figurerna i lera.

bilder ur bok

arbetsstenciler

barn med kattmasker

hund i lera

barn som ritar

katt i lera






Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier