RSS

Skolbiblioteksbloggen


Upphovsrätt, bilder och källor med våra sexor

Publicerad: 2023-02-27 16:48

Vi vill ge våra elever en röd tråd där de hela tiden förbereds inför de kunskapskrav nästa årskurs ställer. Som en del av detta och vårt tänk kring likvärdig skola har vi därför en gemensam plan för när och hur vi undervisar i källkritik och juridik på nätet. Innan lovet var det dags för sexorna i Löderup, Svarte och Köpingebro att ha få lite bättre koll på upphovsrätt och källhantering.

Under första lektionen handlar det om upphovsrätt. Vi pratar om bilder, vilka man får dela och använda sig av och vad man får göra med dem: 

powerpoint upphovsrätt

powerpoint om vad man får göra med en bild

powerpoint creative commons

Vi pratar om vad en upphovsperson är, vad creative commons är och tränar på hur man kan göra för att hitta just bilder det är ok att använda sig av: 

 såhär hittar du fria bilder

På nästa lektion tränar vi på att skriva en källförteckning. Detta blir också en introduktion till den mall för källhantering eleverna sedan kommer att börja använda sig av på högstadiet för alla deras skriftliga arbeten. Liknande lektioner har vi med alla våra sexor. 

powerpoint om källförteckningbild på källförteckning


MIK, medie- och informationskunnighet -rustar eleverna för nätet!

Publicerad: 2022-12-19 12:26

MIK är vårt andra stadiga ben vi vilar verksamheten på. Förutom vårt läsfrämjande och läsutvecklande arbete så arbetar skolbibliotek för att stärka elevernas medie- och informationskunnighet. Förmågan att kunna tolka, värdera och navigera i dagens informationssamhälle. Till detta räknas begrepp och förmågor som källkritik, källtillit, "nätvett", upphovsrätt och dylikt. Här är ett axplock av olika lektioner som genomförts ute på skolorna de senaste två veckorna:

Årskurs 4 i Sövestad har lärt sig mer om upphovsrätt:

postit lappar om upphovsrätt

Och att veta vilka texter och bilder man får använda gäller ju även bilderna eleverna tar på varandra. Får man fota vem som helst överallt? Och får man dela bilden sen?

På Backaskolan i årskurs 3 har eleverna haft lektion om när, var och hur man får filma och ta bilder på sina kompisar, och vad händer med bilderna sen? Får de delas och vem bestämmer det?

powerpoint om bilderpowerpoint om bilder 2

Bibliotekspedagogen Turid använde sig bland annat av boken Värsta bästa nätet (Dufva 2018) som tar upp flera exempel eleverna kan förhålla sig till. "Västra bästa"-böckerna finns i flera varianter om nätet, tonåren och "svårsnacket". Det finns även lärarhandledningar att ladda ner kostnadsfritt från t.ex från förlaget: Bonnierforlagen: Värsta bästa-nätet, lärarhandledning

värsta bästa nätet bokomslagexempel från boken

Andra viktiga termer som dyker upp och diskuteras i denna typ av lektioner är t.ex. "samtycke", vad betyder det ordet? Vad innebär det att ge samtycke och när kan det t.o.m. vara olagligt att INTE ha samtycke?

När lektionen var klar fick eleverna utvärdera och reflektera:

utvärdering lektion

Jullov och ledighet står för dörren och många av våra elever spenderar en del av den tiden ensamma framför skärmar och ute på nätet. Särskilt viktigt att de då har fått med sig lite extra tankeställare om vad man får lov att skriva och dela och vad som faktiskt kan vara olagligt att göra men framför allt bli utsatt för. 

 

I Sövestad jobbade även sexorna med nätvett. Man diskuterade t.ex. företeelser som grooming. Som inspriation och underlag till lektionen använde sig bibliotekspedagogen Susanne av material från Internetstiftelsens Vem är vem bakom skärmen, en av deras digitala lektioner: https://digitalalektioner.se/lektion/vem-ar-vem-pa-internet/

De fick också se och diskutera filmen "Jag tror jag är lite kär i dig" om grooming från Aktiv skola: Länk till film och diskussionsmaterial 

grooming lappar elevergrooming lappar elever

 


Upphovsrätt med hjälp av fjärilar och en groda

Publicerad: 2021-02-08 12:45

När vi pratar om upphovsrätt med barnen har vi flera gånger använt oss av ett upplägg där barnen själva fått rita och färglägga varsin fjäril. Fjärilarna sätts sedan upp på tavlan - fast med fel upphovsman kopplade till sig, så när barnen röstar om vilken fjäril som är finast så får fel person all ära och berömmelse. Detta leder så vidare till diskussion om upphovsrätt och upphovsman. Barnen i Köpingebro och Sövestad, på Backaskolan och Edvinshus har blivit irriterade över att någon annan snott deras fjärilar, och hela upplägget funkar så bra att vi kommer att ha det fler gånger. Här kan du läsa hela inlägget om hur det funkar, med fler bilder. Och vid en uppföljande lektion fördjupar vi arbetet med hjälp av Upphovsrättskolans sidor på nätet.

Grodan då? Hur kommer den in i det hela? Scrolla lite längre ner får du se!

tecknad fjäril

whiteboard med fjärilar

ipad med upphovsrattskolan

Grodan är Pepe, och denna lille gröna herre lär eleverna om upphovsrätt så som den kan te sig i verkligheten.

Eleverna fick två och två varsin bild på Pepe och skulle sedan på nätet leta upp bilder och artiklar kopplat till upphovsrätt och bilden. De hittade ganska snart artiklar om hur grodan Pepe tagits och utan upphovsmannens (Matt Furie) tillstånd använts som symbol i högerextrema kretsar, och hur upphovsmannen därför lät "begrava" Pepe i den tecknade serien.

Skärmdumpen nedan är hämtad från SVT:s nyhetsquiz där Pepe dök upp.

skärmklipp tidningsrubrik

skärmklipp quiz




Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier