RSS

Skolbiblioteksbloggen


Spöken, vänskap och berättande

Publicerad: 2020-03-19 09:56

Det finns så många sätt att använda sig av skönlitteraturen i undervisningen! Och det finns så många bra böcker att jobba med, nya böcker, roliga böcker, böcker på alla nivåer! Det gäller bara att hitta dem. Men det där kan vi i skolbiblioteksenheten hjälpa till med, vi har tiden att ha koll på barn- och ungdomsbokutgivningen och läsa in oss på det senaste.

Böckerna om Familjen Monstersson (av Mats Wänblad/Pelle Forshed) är inte helt nya. De har funnits i några år men det kommer fortfarande fler böcker i serien varje år. De står på börja-läsa-hyllan eftersom de har lättläst text med kanske 6-8 rader per sida, och pratbubblor med versaler i illustrationerna. De är underbart, klurigt roliga där texten är en berättelse men där illustrationerna berättar mycket mer. Till exempel står det ju aldrig i texten att Boris är ett fruktansvärt monster med hemska ögon och långa klor, och med ett "husdjur" som är en stor dreglande best med röda ögon som alla människor borde bli rädda för. Nejdå, Boris är bara Ebbas kompis, och så gör de sånt som alla andra barn gör: spelar fotboll, har övernattning, går på bio... 

Så klart att böckerna om Familjen Monstersson är perfekta att använda om klassen har teman om både spöken och vänskap! Det hade nämligen åk 1 på Hedeskoga skola nyligen, så bibliotekspedagog Turid tog upp vänskapstemat och spöktemat i de här böckerna - och använde som inspiration till att skapa egna berättelser. 

min vän boris


Serieromanerna om Mira

Publicerad: 2020-01-21 10:54

Jag fortsätter på serietemat från igår - jag har nämligen läst de mest fantastiska serieromaner som jag bara måste tipsa om:

Serieromanerna om Mira, skapade av danska Sabine Lemire och Rasmus Bregnhöi. Ännu så länge finns två översatta till svenska:

Mira - #vänner #kär #ettårimittliv

Mira 2 - #husbåt #pappa #kärlek

Mira är precis i brytningspunkten mellan barn och tonår och de här böckerna handlar om hennes liv, om vännerna, om det där med att bli kär (eller om man verkligen måste det?), om pinsamma mammor (och om mammans pojkvänner), om mormor, om skolan och allt det där som kan finnas i livet. Mira bor med mamma, och har aldrig träffat sin pappa. I andra boken får hon dock för första gången träffa honom (han har inte vetat om att hon funnits) och det är fantastiskt skildrat. 

Mira 1 och 2

De här böckerna är så bra för alla barn som är just i den här åldern, såååå mycket igenkänning. Och så i serieformat, dessutom. Så bra för dem som vill ha mindre text, också! (och tips: alla vuxna kan också läsa. Jag räknar mig själv som hyfsat vuxen, och jag älskade dem, särskilt alla vuxendelar och relationer och problem som jag själv anar men som inte skrivs ut.)

(Här på bloggen Kulturkollo har jag skrivit mer om Mira-böckerna)


Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier