RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Arbete med verksamhetsplan

Publicerad: 2020-02-28 09:17

Just nu arbetar vi mycket med att skapa en verksamhetsplan för skolbiblioteksverksamheten. Utvecklingsplanen pratar om vad vi ska uppnå de närmaste åren, och skolbiblioteksplanen om gemensamma mål. Verksamhetsplanen ska vara vårt arbetsredskap, vår ram för vilken verksamhet vi ska bedriva, med vilka moment och aktiviteter vi ska ingå i den pedagogiska verksamheten, och vad vi vill att eleverna ska ha med sig efter varje årskurs.

Vi utgår såklart från läroplanens mål för eleverna, men utifrån perspektivet hur skolbiblioteket kan vara en resurs för att eleverna ska nå dessa mål, och så med likvärdighetstänkandet, att alla som går ut sexan till exempel ska kunna skriva en källförteckning eller korrekt ange bildkälla. När på lågstadiet kan vi introducera vad olika källor är? (för skriver vi i vår verksamhetsplan att det är i åk 2 eller 3 koncentrerar vi oss på att knyta det till de ämnesområden eleverna läser i dessa årskurser). Och så vidare, och så vidare, för våra olika verksamhetsområden (läsfrämjande, språkutveckling, informationssökning, källkritik, digital kompetens).

Just nu är vi i allt-på-en-gång-stadiet, och försöker få överblick genom att sätta färgglada lappar på en stor översiktsbild:

verksamhetsplan

verksamhetsplan

verksamhetsplan

verksamhetsplan

Men det här ska förvandlas till en snygg och tydlig överblick i någon slags tabellform, tillsammans med förklarande text om vad som ska uppnås för varje nivå. Det är på gång, vänta bara...


Koll på bokutgivningen

Publicerad: 2020-02-27 10:42

Två gånger om året har BTJ (Bibliotekstjänst) i Lund särskilda förlagsdagar, där bokförlagen kommer och berättar om vårens/höstens utgivning för oss som jobbar med bibliotek. Det är många förlag, och många, många, många boktitlar att höra om, och bokframsidor att titta på. Några förlag brukar också ta med en eller ett par författare som är aktuella med någon ny bok, och så får de berätta lite om den och om sig själva. 

Det finns en förlagsdag för vuxenlitteratur, och en för barn-ungdomslitteratur, och för någon vecka sedan var alla vi fyra i skolbiblioteksenheten på vårens förlagsdag i Lund för barn- och ungdomslitteraturen. 

btj förlag

De senaste gångerna har förlagsdagarna hållit hus inne på Kulturen i Lund, så även den här gången. Och precis som vanligt var det en dag fullsmockad med programpunkter - först ut var Hegas förlag vid 8.30, sedan följde Nypon förlag, Bonnier Carlsen, Lilla Piratförlaget/Gilla böcker, Olika, Opal, Berghs, Alfabeta, Natur&Kultur, och sist ut var Rabén & Sjögren/B.Wahlströms som avslutade vid 16.30. 

Vid det laget hade jag, som alltid, ett anteckningsblock fullklottrat av boktitlar att hålla lite extra koll efter, och ett huvud som surrade av namn och berättelser och idéer. Det är väldigt inspirerande att lyssna på det här - men mycket...!

Flera författare medverkade, till exempel Åsa Asptjärn, Stefan Casta, Elin Nilsson, Cecilia Lidbeck. Här är en bild på Stefan Casta när han pratar om sin nya bilderbok där hönorna får ta stor plats.

stefan casta

Var det någon bok jag blev särskilt sugen på, då? Ja! Många! Men alldeles särskilt en ny serie för mellanstadiet, Imperiets arvingar, som lär ska vara en ny PAX. Fast i rymden...! Science fiction för 9-12, det gillar jag. Bok 1 och 2 släpps samtidigt, i slutet på mars: Bortförda och Järnrosen. Det ska bli spännande att se om de är lika bra som de verkar!

imperiets arvingar

 


Källkritik och rymden

Publicerad: 2020-02-26 15:52

När åk 3 på Edvinshemsskolan arbetade med tema rymden passade bibliotekspedagog Malin Gunnarsson på att koppla källkritik till det: här är bild från en lektion vom vilka källor man kan använda sig av när man söker fakta om rymden. Utgångspunkt var källspanarnas "vad?" "vem?" och "när?"

källor rymden

 

Kategorier: källkritik, rymden

Läslådor i åk 3 på Östra

Publicerad: 2020-02-24 08:41


Saltkråkan i ny kostym

Publicerad: 2020-02-18 12:05
Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier