RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Knäck koden!

Publicerad: 2023-10-10 11:21

Hur stärker vi språket i alla ämnen? På Västerport jobbar skolbibliotekarien Paula och matteläraren Åsa tillsammans hos 7:orna med problemlösning och Curly Bracket-serien: en spännande serieroman som lär eleverna mer om matematik, programmering och datalogiskt tänkande. Lektionen är ett sätt att även arbeta kommunikativt med eleverna i matematik!

Curly Bracket är både en grafisk roman och en faktabok. Den unga hjältinnan i boken, Curly Bracket, drömmer om att bli världens bästa kodare:

bokomslag och blockbokomslag curly bracket

"Genom ett nagelbitande äventyr introduceras läsaren till principer och övningar inom datalogiskt tänkande – och förbereds till att själv börja koda i vilket programspråk som helst.
Vem har makten i en digitaliserad värld? I en framtid där datorer och kod styr allt, har företaget Corpuratus total kontroll. Curly Bracket går på en av Corpuratus internatskolor. Hon drömmer om att bli en av företagets kodare, och äntligen har hon chansen att få göra Slutprovet, en serie tester som avgör hennes framtid.[...] Men precis när hon har sin dröm inom räckhåll händer något som förändrar hennes liv för alltid ... Curly ställs inför ett avgörande val som blir starten på ett livsfarligt äventyr." (beskrivning hämtad från bonniercarlsen.se: Curly Bracket. Den gömda koden) 

whiteboard med uppställningar matte

I veckan var det dags för Paula och Åsa att hålla lektion för 7:orna: 

-Vilken rolig och givande lektion för både eleverna och oss! säger Paula. Vi vill arbeta kommunikativt med eleverna i matematik, ge dem en språklig förståelse av matematiken. Vi tog hjälp av boken Curly Bracket, en serieroman där datalogiskt tänkande är i fokus, och använde oss av de problem som huvudkaraktären stöter på. Eleverna fick jobba med problemlösning i par och fick en del ledtrådar för att kunna hitta strategier och en lösning. 

uppställning tal

Vad blir t.ex. summan om vi lägger ihop alla tal 1-100? 

Det blev även en chans att prata om algoritmer på ett annat vis som vi ju även tar upp när vi pratar källkritik och informationssökning annars. 

Kategorier: Åk 7-9, matematik

Banned Books

Publicerad: 2023-10-09 14:12

Denna vecka uppmärksammar vi på olika vis "banned books" -förbjudna böcker/författare.

Förra veckan var det "Banned books week" i USA och i Sverige uppmärksammar vi samma sak denna vecka mellan den 9-15:e oktober. Banned books-week har arrangerats i USA sedan 1982 och startade som en reaktion på den censur av litteratur som förekom på skolor och i utbildningar men även i bokhandlar och på bibliotek. Något som fortfarande pågår, bara under hösten 2022 infördes 1477 bokförbud i USA. 

skyltning banned books (skolbibliotekt, Västerport)

I Sverige lanseras för första gången konceptet på bred front i år i ett samarbete med Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket. Läs mer om det här:

Länk till info på Svenska PEN:s hemsida 

Länk till Dawit Isaak-biblioteket

Även om mycket fokuseras på böcker som idag är förbjudna i USA och den styrning av skolornas litteratur som pågår där så öppnar uppmärksammandet upp för större diskussioner med elever och i klassrummet om censur, bannlysta författare, författare i exil runt om i världen, språket förr och nu o.s.v.

Ska alla böcker finnas i ett bibliotek? Är det rätt att ta bort böcker som kanske har gammeldags språk och kanske kränker någon/några som t.ex. vissa av Pippi- och Tintinböckerna?

 

Svenska P.E.N länk och logga

 

 

 


Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier