Hur stärker vi språket i alla ämnen? På Västerport jobbar skolbibliotekarien Paula och matteläraren Åsa tillsammans hos 7:orna med problemlösning och Curly Bracket-serien: en spännande serieroman som lär eleverna mer om matematik, programmering och datalogiskt tänkande. Lektionen är ett sätt att även arbeta kommunikativt med eleverna i matematik!
Curly Bracket är både en grafisk roman och en faktabok. Den unga hjältinnan i boken, Curly Bracket, drömmer om att bli världens bästa kodare:
"Genom ett nagelbitande äventyr introduceras läsaren till principer och övningar inom datalogiskt tänkande – och förbereds till att själv börja koda i vilket programspråk som helst.
Vem har makten i en digitaliserad värld? I en framtid där datorer och kod styr allt, har företaget Corpuratus total kontroll. Curly Bracket går på en av Corpuratus internatskolor. Hon drömmer om att bli en av företagets kodare, och äntligen har hon chansen att få göra Slutprovet, en serie tester som avgör hennes framtid.[...] Men precis när hon har sin dröm inom räckhåll händer något som förändrar hennes liv för alltid ... Curly ställs inför ett avgörande val som blir starten på ett livsfarligt äventyr." (beskrivning hämtad från bonniercarlsen.se: Curly Bracket. Den gömda koden)
I veckan var det dags för Paula och Åsa att hålla lektion för 7:orna:
-Vilken rolig och givande lektion för både eleverna och oss! säger Paula. Vi vill arbeta kommunikativt med eleverna i matematik, ge dem en språklig förståelse av matematiken. Vi tog hjälp av boken Curly Bracket, en serieroman där datalogiskt tänkande är i fokus, och använde oss av de problem som huvudkaraktären stöter på. Eleverna fick jobba med problemlösning i par och fick en del ledtrådar för att kunna hitta strategier och en lösning.
Vad blir t.ex. summan om vi lägger ihop alla tal 1-100?
Det blev även en chans att prata om algoritmer på ett annat vis som vi ju även tar upp när vi pratar källkritik och informationssökning annars.