RSS

Skolbiblioteksbloggen


Karaktärsbeskrivningar som gruppaktivitet

Publicerad: 2020-06-18 14:25

Bibliotekspedagog Susanne har tillsammans med lärare i åk 5 på Edvinshus planerat och genomfört gruppaktiviteter enligt den kooperativa strukturen Karusellen kring karaktärsbeskrivningar och miljöbeskrivningar. De pratar bägge om hur lyckat det blev, att det blev så bra att de fick gåshud av lycka. Susanne gav mig bilden nedan med kommentaren "kreativt kaos i årskurs 5 på Edvinshus" och att hon hade varit glad hela dagen efteråt. Läraren har ett instagramkonto, @pluggugglan, och där skrev hon om hela upplägget. Jag har klistrat in texten nedan - läs, och titta in på hennes instagramkonto för bilder också. Och så hör av dig till Susanne om du vill prova ett liknande upplägg i din klass!

karaktärsbeskrivning

Från @pluggugglan:

"Under ett par veckors tid har mina elever arbetat med att göra karaktärsbeskrivningar, dels utifrån böcker de läser just nu och dels utifrån bilder jag har valt ut åt dem. Detta kan ses som en fortsättning på, eller utveckling av, vårt tidigare arbete med bildanalys som utgick från två större frågor: Vad ser vi? (beskriva ovärderat) och Vad tror vi? (tolka, koppla till egna erfarenheter). Eleverna har skrivit, redovisat i 3-grupper, fått och gett feedback, bearbetat. Skrivit nytt, skrivit om.

Idag hade vi återigen besök av vår bibliotekspedagog Susanne från @skolbibliotekystad och tillsammans hade vi planerat en aktivitet just kring karaktärsbeskrivningar, och så ville vi även ha med  miljöbeskrivningar eftersom detta står på tur för vår del. Vi använde oss av den kooperativa strukturen Karusellen och eleverna arbetade i 3-grupper med en bestämd sekreterare i varje grupp.

Först ville vi att eleverna skulle titta på bilden framför sig och fundera på egen hand. Därefter gå laget runt för att lyfta sina tankar och sedan samtala om bilderna och vad man såg/tolkade. Sist av allt skrev sekreterarna ner några av tankarna på ett stort papper, innan det var dags att byta karusell-stationer.

Så många tankar, så många idéer, samtal som flödade och resonemang som underbyggdes. När elever gör spontana textkopplingar som överraskar både dem själva och oss lärare, vänder på kompisens resonemang och vinner över den andre: gåshud. Susanne och jag gick runt, lyssnade, flikade in en och annan fråga och stöttade där det behövdes. Mest tror jag att vi båda njöt."


Switcheroo!

Publicerad: 2020-03-31 09:15

Åk 5 på Edvinshusskolan fick tillsammans med bibliotekspedagog Susanne prova ett nytt sätt att samtala om böcker: switcheroo. 

Switcheroo går ut på att i par prata om de böcker man läser just nu, också med instruktionen att "Du är huvudpersonen i boken du läser just nu. Berätta i jag-perspektiv."

switcheroo

12 elever satt mittemot varandra. På den ena sidan satt de kvar på sina platser, på den andra sidan flyttade de ett steg åt  höger efter varje runda (=switcheroo!).
Eleverna hade förberett sig genom att lära känna sin boks huvudkaraktär, och under övningen fick de frågor och uppdrag som skulle lösas utifrån karaktärens roll. Den ena parten började prata i 30 sekunder och sedan var det den andres tur att göra samma sak (switch!). Efter det flyttade alla på ena sidan bordet ett steg så att nya samtalspar hela tiden bildades.

I nästan en timme höll eleverna på så här och samtalade om sina böcker, och det fungerade fantastiskt bra. Eller, som Susanne skrev: "En sådan där magisk stund, då du älskar ditt jobb extra mycket."

Klassens lärare, Andrea, var förstås också med, och skrev om övningen på sitt instagramkonto @pluggugglan. Jag har klippt in inlägget nedan, men titta gärna in direkt på hennes konto för i inlägget finns också ett videoklipp från switcheroo-övningen där man hör eleverna när de sitter och diskuterar.

 

@pluggugglan instagram

 

 


Uppskattning!

Publicerad: 2020-03-09 13:36

Igår kväll plingade det till i telefonen. Det var skolbibliotekskollegan Turid som skickade över en bild på ett inlägg från en lärares instagramkonto:

@zandrinasklassum

Så himla roligt att få uppskattning för det vi gör! Tack @zandrinasklassrum, du gjorde min söndagkväll! (och måndagmorgon)(och förmiddag, och lunch...) 

Den här bilden är från när åk 5 på Backaskolan var på biblioteksbesök med bokprat på stadsbiblioteket. Alla i åk 5 i Ystad bjuds in på sådana bokprat nere i bokdepån "Bokskogen" med efterföljande boklån i biblioteket, i ett samarbete mellan folkbibliotek och skolbibliotek. Just eleverna i Zandrinas klass tyckte det här var extra förträffligt, tydligen, för ett stort gäng av dem (7-8 st killar och tjejer) kom tillbaka redan nästa dag på egen hand efter att skolan hade slutat för dagen. De ville hämta reserverade böcker, låna fler böcker än dem de lånade på måndagen, hänga i ungdomshörnan, köpa fika och fråga om fantasyserier. De var här säkert över en timme, och den här skribentens bibliotekariehjärta klappade lyckligt över detta.

Sen det fina med att Zandrina berömmer bibliotekspedagogerna - det är de så värda! Åk 5 på Backaskolan har ett antal veckor jobbat med särskilda läslådor på temat "Kärlek och identitet", framtagna av bibliotekspedagogerna Turid och Susanne. Förutom att de introducerade böckerna med bokprat har de också gjort arbetsmaterial till varje bok, samt följt upp projektet bland annat med särskilda lektioner kring boksamtal och samtalsteknik. De här läslådorna ska nu över till åk 5 i Köpingebro som ska arbeta med samma tema - och som uppstart får de bland annat bokpresentationer på film gjorda av eleverna i åk 5 på Backaskolan.



Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier