RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Bokprat med Kahoot!

Publicerad: 2020-11-30 11:47

Vi använder oss ofta av Kahoot! i vårt arbete med eleverna. Kahoot! är en frågesport där du själv kan skapa frågorna och så ansluter deltagarna via mobil/Ipad. Och det gör eleverna väldigt gärna - det blir alltid jubel när en Kahoot aviseras som avslut - eller inledning - på något, en genomgång av något slag, eller, som här, när bibliotekspedagog Turid använder det som avslut på ett bokprat:

Åk 3 på Östra har fått en boklåda med skönlitteratur att ha i klassrummet några veckor och själva välja ur. Men det är viktigt att alltid presentera böckerna lite kort så att eleverna blir sugna på att läsa om dem. Turid visar alltså böckerna, pratar kort om en del och lite längre om andra - och avslutar med en Kahoot! Bra, för dels blir eleverna lyckliga av hela kahoot-momentet, dels befästs böckernas innehåll och framsidor en gång till. Och när barnen sedan kommer för att bläddra och välja bok ur boklådan, så känner de igen böckerna och är förhoppningsvis sugna på fler av dem redan på förhand. 

kahootbild

kahootbild

Kategorier: bokprat, tävlingar

Barnboksveckan

Publicerad: 2020-11-27 11:00

Under barnboksveckan (som är v. 46 varje år) arbetade vi tillsammans med lärare och elever lite extra med barnböcker och barnboksförfattare. 

Bibliotekspedagog Malin var på Svarte skola, och pratade med åk 1, åk 2, åk 3 och åk 4 om barnboksförfattarna Astrid Lindgren, Martin Widmark och Ingelin Angerborn. I år fyller Pippi 75, och det lyftes förstås upp igen i samband med mer info om Astrid Lindgren och hennes författarskap. Och Martin Widmarks digra produktion känner nog alla barn till med LasseMajas detektivbyrå och böckerna om Nelly Rapp - nu fick de ett ansikte på författaren och veta lite mer om honom. Av Ingelin Angerborns böcker lyftes särskilt den senaste, Flickan utan ansikte, (och mer för de lite äldre barnen eftersom den ju är ganska läskig).

flickan utan ansikte bok

Efter presentationen fick barnen prova sina nya författarkunskaper i en kahoot som Malin gjort, och så fick de gå en tipsrunda där frågorna handlade om barnböcker.

På Blekeskolan hade man inte hunnit fira Pippis 75-årsdag ännu, så då kopplade bibliotekspedagog Susanne och lärarna barnboksveckan men framförallt nationella läsdagen (torsdagen) till detta tema. Susanne hade först en presentation om Astrid Lindgren, och barnen fick lyssna på när Astrid själv läser högt (ur Öppet arkiv). Därefter fick åk 4 och 5 gå en tipspromenad med frågor om Pippi och Astrid Lindgren. Hade de lyssnat ordentligt på presentationen så var frågorna ingen match - men de fick ändå med sig en I-pad där de kunde ta hjälp av QR-koder för att få ledtrådar. Åk 6 gjorde i stället Pippiquiz på Astridlindgren.com.

tipsrunda


Åk 4 pratar om nyheter och begrepp inom massmedia

Publicerad: 2020-11-26 12:14

Bilden nedan är en lätt begagnad löpsedel...

löpsedel

”Lätt begagnad" eftersom den faktiskt är plockad från pappersåtervinningen på Coop. Jo, åk 4 på Edvinshusskolan arbetar med massmedia, och bibliotekspedagog Susanne blev ombedd att prata om källkritik och framför allt vad det är som gör att något blir en nyhet. Det var därför hon gick till Coop och frågade om hon fick ta några gamla löpsedlar att ta med till lektionen. Vilket hon alltså fick :)

Vad är då en löpsedel till att börja med? Vad är en nyhet, vad är en rubrik, vad betyder prenumerera? Med EPA repeterades dessa och andra begrepp inom massmedia. 

Och som inledning till diskussionen om vad som gör att något är en nyhet visade Susanne en kort film på UR play, "Vad blir en nyhet?". Här hittar du den, och kolla gärna längre ner på sidan. "Vad blir en nyhet?" är nämligen en av nitton korta filmer (2-5 min) i serien "Orka plugga - Källkritik" och här finns mycket intressant att visa i klassrummet.






Nätvett med åk 5 på Edvinshusskolan

Publicerad: 2020-11-16 11:13





Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier