RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Med tydliga instruktioner...

Publicerad: 2023-03-17 11:49

Mycket i vår vardag består av instruktioner. Korta eller längre. Hur man gör si eller så, tryck på knappen, dörren öppnas inåt, vrid åt höger så låses luckan. Knappa in ditt 10-siffriga personnummer efter signalen, avsluta med fyrkant. Men vad är egentligen en instruktion? Och hur gör man en?

Vi som arbetar med information vet att det inte är helt enkelt alla gånger. Information som verkar enkel och logisk för mig kan uppfattas annorlunda av någon annan.

Många av oss har säkert suttit med IKEAs instruktioner om hur man ska skruva ihop en möbel och slitit vårt hår -och då är det inte ens text, bara bilder! Så hur gör man egentligen bra instruktioner?

På Västerport jobbar åk2 vidare med Snöret, fågeln och jag (Karlsson 2013).

I boken bygger John flaskskepp så Selma samlar flaskor och ger till honom, som tack för den fina lekstugan hon fått.

Lektion 1

Vad är en flaskskepp och hur sjutton får man egentligen in skeppet i flaskan?

bild på ipad, instruktioner och bokomslag

Paula visade en instruktionsvideo och sen hade hon gjort en instruktionsmall. Men hon hade visst "glömt" att berätta med bildstöd! Så det fick eleverna istället i uppdrag att göra, bilder till hennes instruktion. 

elev ritar bild till instruktion

Eleverna har säkert redan stött på skrivna instruktioner t.ex. i skolan inför olika uppgifter. Vilka stöter de på hemma? Kanske i receptet om man ska baka eller när man ska bygga ihop något särskilt i LEGO? 

Nästa lektion ska de få träna på att skriva en egen instruktion. 

Lektion 2

Inför andra lektionen har Paula skrivit en text om hur det gick till när hon bakade chokladbullar.

Även om texten förklarar bra vad som hände så kanske det inte direkt är en enkel instruktion att följa? Texten Paula skrivit är en berättande text, på lektion två jobbar eleverna med hur man kan förändra den så det blir en instruerande text istället:

instruktion chokladbollar

Det blir också möjlighet att prata om begrepp, mått och förkortningar (dl, msk, bunke) som är vanliga i t.ex. recept och instruktioner. 

 


Källor, källor, källor!

Publicerad: 2023-03-17 11:22

Vad är en primär- och sekundärkälla? Vad är en trovärdig källa? Och vad är en riktigt bra källa om man lyckats gå vidare i "Vi i femman"?

Källkritik och källtillit är klurigt. Det gäller ju att "matcha" frågan med rätt källa. NE kanske har ett trovärdigt svar på vilket år Karl XII dog (1718 sägs det -så slipper ni googla..) men är det en lika bra källa för att hitta ett café jag gillar i Malmö? Det handlar inte alltid bara om granskning och vem som givit ut källan -ibland handlar det också om tid, när källan kommer från. 

På Västerport har åk3 tema Forntiden. Då passar Paula på att prata om källor med eleverna, t.ex. primära och sekundära källor. Är nyast alltid bäst? I vissa sammanhang är kanske en äldre källa som skrevs ner eller sas då, när händelsen faktiskt inträffade, mer värdefull än en nyare.

mål uppskrivna på whiteboardInstruktion uppskriven på whiteboardelev skriver i skrivhäfte

Även åk 5 på Edvinshus jobbar med källor. Här kikar vi på 8sidor.se som nyhetskälla. En av 5:orna här har gått vidare till programmet "Vi i femman" och att man behöver använda trovärdiga källor blev då extra tydligt!

elev skriver av ipad

8 sidor logga och länk

 

 

 


"Lästräning" -motion för kropp och knopp!

Publicerad: 2023-02-21 10:31

Köpingebros "Må bra-vecka" fortsätter och nu var det dags att träna både kropp och knopp.

Åk 3 fick ge sig ut på en "Walk and talk" i kombination med den kooperativa strukturen ”fråga, fråga, byt”.

Alla har sin bok under armen och varsitt frågekort. När ledet stannar byter de kort och ena ledet tar ett kliv framåt. Många boktips, många samtal och motion för både fötter och huvud!

walk and talk walk and talk frågekort

Inspiration och material hämtat från: www.kooperativt.com

kooperativt lärande: logga och länk


Vårkänslor i skolbiblioteken?

Publicerad: 2023-02-21 10:18

Känslorna fortsätter att svalla ute i vår verksamhet. Från pirr i hjärtemagen på lektioner med Alla hjärtans dag-tema till att sprida glädje. Och så fortsätter vi träna på att "läsa med inlevelse" och tolka känsla i text.


Läsa med inlevelse: när Alfons blev jättearg!

Publicerad: 2023-02-13 12:15

Hur tolkar man tal i text när man inte hör om personen är arg eller glad? Hur vet vi vad personerna i boken känner, hur "låter" det som står i texten egentligen? Barnen i åk 2 på Backa läste om när Alfons Åberg blev riktigt, riktigt arg.


Källsorterad litteratur

Publicerad: 2023-02-08 15:07

Hur spännande är egentligen källsortering? Väldigt spännande om man lyckas kombinera det med litteratur och film så vi förstår lite bättre!


Skolbiblioteken+Skapande Skola = SANT

Publicerad: 2023-01-27 15:12

Ofta blir skolbibliotekarien och skolbiblioteken en bra samarbetspartner till Skapande skola eller Kulturgarnatin som vi har för alla våra elever i Ystad Kommun.


Pilotprojekt: F-klassen i Hedeskoga testar bokpåsar

Publicerad: 2023-01-27 14:29

Nu kör vi äntligen igång med våra bok/läspåsar till barnen i Hedeskogas förskoleklass!


Veckans hattrick! När man är som en tiger...

Publicerad: 2023-01-17 11:02

Vi fortsätter att kombinera faktatexter + skönlitteratur i veckans lektion med Köpingebros ettor och jobbar dessutom samtidigt med värdegrunden -att alla ska känna att man kan vara sig själv. Även om man råkar vara en tiger.


MIK, medie- och informationskunnighet -rustar eleverna för nätet!

Publicerad: 2022-12-19 12:26

MIK är vårt andra stadiga ben vi vilar verksamheten på. Förutom vårt läsfrämjande och läsutvecklande arbete så arbetar skolbibliotek för att stärka elevernas medie- och informationskunnighet. Förmågan att kunna tolka, värdera och navigera i dagens informationssamhälle. Till detta räknas begrepp och förmågor som källkritik, källtillit, "nätvett", upphovsrätt och dylikt. Här är ett axplock av olika lektioner som genomförts ute på skolorna de senaste två veckorna:


Vi älskar faktaböcker!

Publicerad: 2022-11-29 13:28

Vi har nämnt det innan här i bloggen men fakta+skönlitteratur är ofta en oslagbar kombo! Genom att "läsa på" innan, t.ex. genom att läsa/titta i en faktabok, kan man ge eleven en bättre förförståelse och upplevelse av den skönlitterära bok man tänkt ta sig an. Och samtidigt övar vi ju hela tiden läsning och allt därtill..


Tänk säkert! -Utmaning från Internetstiftelsen

Publicerad: 2022-11-23 14:46

Just nu pågår en utmaning på flera av våra skolor..... I samband med kampanjen "Tänk Säkert" har Internetstiftelsen startat en utmaning där de skänker 5kr till BRIS för varje elev som mellan den 26 september-27 oktober genomför en av deras lektioner om säkerhet på nätet. Klart skolbiblioteken i Ystad ville vara med!


Hårda paket och bokcafé på Backa

Publicerad: 2022-11-15 09:06

Tomten har kommit tidigt i år och flera skolor har fått tillskott i beståndet i form av hårda paket, fulla med nya böcker. På Backa tog treorna sig an alla nyheter genom att gå på "bokcafé":


Snäll på Källan: värdegrund och läsning hand i hand

Publicerad: 2022-10-12 10:58

Skolbiblioteket kan vara en bra samarbetspartner även i det övergripande värdegrundsarbetet och när vi pratar med eleverna om hur vi vill vara mot varandra. Under ett par lektioner arbetar bibliotekspedagogen och eleverna i klass 1 på Källan med olika värdegrundsfrågor, förankrat i litteratur, läsning och berättande.


Gruffalon i Sövestad

Publicerad: 2022-09-20 11:50

Även i Sövestad har eleverna i förskoleklassen fått börja nosa på bildanalys och berättelsestruktur.


Bilderboksanalys och boksamtal med Backas treor -en lektion som gav mersmak!

Publicerad: 2022-09-20 11:25

Treorna på Backaskolan arbetade med boksamtal och boksamtalsfrågor när de gjorde en bilderboksanalys.


Kontakta oss:

Therése Gröhn
bibliotekarie/skolbibliotekssamordnare
0706-729735
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-3,
Hedeskoga skola F-2, Köpingebro skola F-3)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Backaskolan 4-6, Sövestads skola F-6, Edvinshusskolan 4-6, Källan 4-6)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola 4-6, Edvinshemsskolan F-3, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier