RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Lässug efter författarbesök

Publicerad: 2020-10-22 10:52

Förra veckan bjöds eleverna i åk 4 till stadsbiblioteket för att få träffa författaren Ola Lindholm, i ett arrangemang av Kulturgarantin i Ystad. Det var fint och bra, men Ola visade sig ha tid över i sitt schema som han ville göra något med och erbjöd sig också att komma ut till några skolor för att träffa eleverna i klassrummen. Och visst! Vi fick till författarbesök på både Blekeskolan och Edvinshusskolan. Ola kom, och berättade om hur man skapar en bok, och drog också med eleverna som fick komma med idéer om vad som skulle kunna hända i kommande böcker i Kung Pow-serien som Ola Lindholm skriver tillsammans med Johan Lindqvist. Ju galnare uppslag desto bättre.

Och det blev sug efter att läsa dessa Kung Pow-böcker, minsann! Edvinshusskolan var Olas sista stopp i Ystad, och hade alltså turen att få fyra Kung Pow-böcker (signerade) till skänks av författaren. De fick inte låna böckerna direkt. Nej, bibliotekspedagog Susanne skulle lägga in dem i bibliotekssystemet, märka dem och lite annat sånt, och så fick böckerna ligga tillsammans med alla skräckböckerna i det särskilda bokbord Edvinshus har nu i halloweentider. Fredag morgon fick barnen börja låna, klockan 08.00.

Kolla bilden längst ner. Den är tagen 08.01. Kung Pow-böckerna är puts väck. Barnen hade stigit upp extra tidigt och i racerfart tagit sig till skolan för att få vara först om att låna. Tänk er! Till saken hör nämligen att det här var en årskurs 6, och det var killarna som var mest heta på gröten på de här böckerna. Killar i åk 6 som går upp tidigare och cyklar sitt fortaste till skolan - för att låna en bok

Då känns det bra.

Roligt är att jag (Carolina) lite senare samma morgon träffade en pappa till en av de här killarna. Vi stötte ihop i kommunhuset, och han berättade om sin son, som just alltså gått upp tidigare och cyklat fort till skolan för att vara först att låna en bok. Stor grej, och så himla roligt att få höra! 

ola lindholm

Ola. I motljus.

olas hälsning

Här favoriserar vi ingen :)

bokskyltning

Det här är en "efter"-bild där ni tyvärr inte får någon "före". På den skulle det längst fram på bordet legat de Kung Pow-böcker Edvinshusskolan fick av Ola Lindholm, som fick lånas från 8.00 fredag morgon. Den här bilden är alltså tagen 8.01, och böckerna är redan borta och lånade.


Krokodilfakta och krokodilrykten

Publicerad: 2020-10-20 09:31

Hur kan man anpassa skolbiblioteksverksamheten till de olika årskurserna? Här låter bibliotekspedagog Malin en förskoleklass på Edvinshemsskolan nosa på skillnaden mellan faktatext och skönlitteratur med hjälp av krokodiler och bilderböcker:

Det här var första gången klassen kom till skolbiblioteket, så Malin började med att presentera sig själv och visa biblioteket. När allt spännande och nya med detta lagt sig lite fick barnen lyssna när Malin läste utdrag ur några kända barnböcker, och sedan gissa böcker utdragen kom ifrån.

Sedan kom krokodilerna in i biblioteket: Malin visade ett uppslag ur en faktabok om farliga djur, med många bilder på tänder och vidöppna gap på ett antal krokodiler och alligatorer. Är krokodilen ett farligt djur? Det står  här i faktaboken. Kan vi lita på det? Varför?

Nu kom boken Hugo - elak, blodtörstig och jättefarlig (Mia Nilsson) fram. Först diskuterades omslaget: Ser Hugo farlig ut? Varför gör han det? Hur ser de andra djuren ut att känna sig?

Så läste Malin boken högt för barnen, och efteråt pratade de om varför de andra djuren var rädda för Hugo. Vad skulle de ha gjort istället för att sprida ryktet att han var farlig? Barnen tyckte att djuren skulle ha pratat med Hugo och inte dömt honom efter hur han såg ut. Men faktaboken sade ju att krokodiler var farliga? I den här rosa boken är alltså krokodilen en missförstådd, snäll kille? Vad är skillnaden på faktabok och skönlitteratur?

hugo av mia nilsson

planeringsdokument


Biblioteksvärdarna och halloween

Publicerad: 2020-10-19 11:59

Så klart skolbiblioteket så här års ska förvandlas till ett inferno av spindelväv, dödskallar, orange inslag i form av pumpor och ljus, och gärna lite draperingar med svart tyg? Så klart det ska! Och om det är någon gång biblioteksvärdarna och biblioteksråden verkligen rockar loss i bibliotekslokalerna så är det nu. Och så kan de dessutom skylta med alla dessa skräckböcker som finns, och som år efter år lånas och älskas så mycket av skoleleverna.

På Blekeskolan fick biblioteksvärdarna fria händer att "halloweena" biblioteket medan bibliotekspedagog Susanne bedrev skolbiblioteksverksamhet i klassummen. Och fria händer innebar: dekorationer med skelett, pumpor och spindelväv, skyltar med skräckböcker, och så en egengjord frågetävling där med-eleverna skulle lämna in sina svar i särskilda kuvert. Susannes kommentar:  "Vilken känsla att komma tillbaka från lektionen och se deras resultat! 😊"

Förresten är det rätt kul att se bokpratseffekterna när eleverna, som ovan, själva väljer böcker att skylta med i biblioteket. Susanne har bland annat haft med Petter Lidbecks, Kristina Ohlssons och Ingelin Angerborns böcker i senaste tidens bokprat - och här lyfts de nu i halloweenskyltning och tävling. (ja, de som är kvar sedan bokpratseffekten också gjort att många böcker av dessa författare redan lånats ut)

På Backaskolans lågstadium samlades "lilla" biblioteksrådet, och de myllrade också runt i skolbiblioteket och gjorde sin alldeles egna halloweenskyltning. Läskiga böcker, spöken, svart bakgrund och effektfullt.

Och så måste jag förstås kort berätta om förra höstens halloweentema på Backaskolan (som jag aldrig fick bloggat om här då): Där gick hela skolan all in, och nog allra mest fritidshemmets personal som klädde ut sig rätt ordentligt och läskigt. Ett "spöktält" arrangerades på skolgården, där alla de nya skräckböcker som just för detta hade köpts in till skolbiblioteket visades upp. Och biblioteksrådet var med och arrangerade, och "ordningsvaktade" eftersom köandet in i spöktältet behövde styras upp -  horder av barn kom ut för att i små grupper gå in i spöktältet och titta. Kösystem fick alltså fixas, administration kring låneköer ordnas. Lyckat samarbete skolbibliotek, skola och fritids! 

halloweenböcker

Blekeskolans bibliotek

halloweentävling

Blekeskolans biblioteksvärdars frågetävling

ingelin angerborn

Bokskylt Blekeskolans bibliotek

biblioteksrådet pyntar

Lilla biblioteksrådet på Backaskolan fixar halloweenskyltningen

halloweenböcker

Halloweenskyltning Backaskolans bibliotek lågstadiet

halloweenbilder

Återblick förra höstens halloweentema (bild lånad från Backaskolans fritidshem)

spöktält

"Spöktältet" på Backaskolans skolgård förra hösten

skräckinbjudan

Inbjudan till skräckvisning, halloweentema Backa 2019





Åk 5 och medievanor

Publicerad: 2020-10-06 11:18



Skapa inre bilder vid högläsning - åk 2

Publicerad: 2020-10-01 09:35

Kategorier: högläsning, boksamtal

Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier