RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Veckans hattrick! När man är som en tiger...

Publicerad: 2023-01-17 11:02

Vi fortsätter att kombinera faktatexter + skönlitteratur i veckans lektion med Köpingebros ettor och jobbar dessutom samtidigt med värdegrunden -att alla ska känna att man kan vara sig själv. Även om man råkar vara en tiger.

Lektionen hade temat ”att vara sig själv, vad tycker jag om, att vara annorlunda/lika” och Turid började med att läsa bilderboken Vad skulle en tiger göra? av Alex Howes (2022). Den boken slutar med: ”Det verkar som att du är precis som en tiger!” 

Men hur är en tiger? Det måste man ju ta reda på mer om! Och övergången till att läsa lite Minifakta om tigrar (2018) blir given. 

omslag böcker om tigrarbaksidestext bok vad skulle en tiger göra

Så är man precis som en tiger alltså, men hur är man när man är precis som jag? Avslutningsvis får eleverna beskriva sig själva med arbetsblad från gullis lästips på skolmagi.nu

tiger uppslag

stencil från skolmagiskolmagi-logga2-800x347

 


Norreport laddade inför Nordisk litteraturvecka/Kura gryning!

Publicerad: 2022-11-15 10:20

Varje år anordnas Nordisk litteraturvecka av Föreningen Norden, i år mellan den 14-20 november. Veckan ordnas för att främja läsning och för att lyfta fram vår nordiska litteratur. När det är som mörkast här uppe hos oss uppmanar de till att tända ljus och ägna en stund åt att läsa högt för varandra. Två texter/böcker väljs ut varje år, en för barn och en för äldre och dessa läses högt överallt i Norden under denna vecka. På morgonen för de små: "Kura gryning" eller på kvällen för de lite äldre: "Kura skymning".

kura böcker

I år har man valt ut text från Om du möter en björn, för de yngsta, och Ålevangeliet för de äldre. 

Bibliotekspedagogen Ulrika har fått med hela skolan på tåget så under en veckas tid nu kommer det att läsas högt för alla klasserna på morgonkvisten. På Norreport som enbart är högstadieskola han man valt att läsa ur Ålevangeliet. En mysig stund av lugn och att kunna samlas kring en berättelse. Och givetvis en chans att återigen lyfta fram läsningen och dess förtjänster. 

Kura gryning Norreport

Inför denna vecka har Ulrika låtit eleverna (och lärarna) fått se en liten film som presenterar eventet och där hon även intervjuat några ur personalen. Att få se filmen innan skapar förförståelse för vad tanken är bakom veckan är och gör det förhoppningsvis ännu mer meningsfull för eleverna att delta.

litteraturvecka 22 affisch

Årets konstverk, och eventets affisch, är Revebjeller av Nikolai Astrup

Mer material och information hittar ni på www.nordisklitteratur.org där även de flesta bilder/material i detta inlägg är hämtade från. 

kura skymning

kura gryning

 


Snäll på Källan: värdegrund och läsning hand i hand

Publicerad: 2022-10-12 10:58

Skolbiblioteket kan vara en bra samarbetspartner även i det övergripande värdegrundsarbetet och när vi pratar med eleverna om hur vi vill vara mot varandra. Under ett par lektioner arbetar bibliotekspedagogen och eleverna i klass 1 på Källan med olika värdegrundsfrågor, förankrat i litteratur, läsning och berättande.

Genom skönlitteraturen kan man levandegöra och prata om t.ex. jobbiga situationer, känslor av utanförskap och att kanske bli illa behandlad på ett mer neutralt vis genom bokens text och bilder. Läsningen kan sen också leda till övningar där eleverna skriver/skapar/ritar och får reflektera över frågorna.

I åk 1 har Turid och eleverna denna vecka jobbat med olika värdegrundsfrågor som t.ex. hur man är en bra kompis och att alla är olika men lika mycket värda:

Lek 1:

På första lektionen pratar vi om hur en snäll handling kan påverka vår omgivning och oss själva. Och samtidigt övar eleverna såklart både läs- och skrivkunnighet.

Vi började med högläsning av boken Snäll, där text och illustrationer förstärker varandra så väl, vilket gav upphov till många tankestopp i elevgruppen. Därefter fick eleverna rita en snäll handling i ramen på arbetsbladet. (Från Majema Lärarpraktikan vinter, www.majema.se)

ritar snäll snäll bokomslagbarn skriver om snäll

Lek 2:

Vid nästa lektionstillfälle pratar vi vidare om att alla har lika värde. Återigen börjar vi med högläsning, denna gång är det boken som heter just Lika värde (finns t.ex på Polylino). Den tar upp att vi är, liksom pusselbitar, unika och att alla behövs för att få en helhet. Saknas en pusselbit blir det ett tomt hål.

 lika värde pussel serie

Alla elever ritar sin egen unika pusselbit som vi sätter ihop till en gemensam helhet.

Lika värde pussel2Många pusselbitarvärde pusselbit1

För att knyta ihop samtalet passade det perfekt att lyssna på den fina "Lika Unika"-låten som låtskrivarkören här på Ungdomens Hus i Ystad skrev till projektet Lika Unika 2010/2011: 

Länk till Lika Unika-låten

mänskliga rättpoly lika värde

 

 

 

 Dikter med åk 3 på Källan

Publicerad: 2021-05-24 10:51

Sagor med åk 5 i Köpingebro

Publicerad: 2021-01-28 14:59

Kontakta oss:

Therése Gröhn
bibliotekarie/skolbibliotekssamordnare
0706-729735
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-3,
Hedeskoga skola F-2, Köpingebro skola F-3)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Backaskolan 4-6, Sövestads skola F-6, Edvinshusskolan 4-6, Källan 4-6)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola 4-6, Edvinshemsskolan F-3, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se)
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier