RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Lässtrategin "inre bilder" med åk 1

Publicerad: 2022-03-30 10:46

Åk 1 på Edvinshemsskolan har tillsammans med bibliotekspedagog Malin arbetat med den lässtrategi som kallas "inre bilder".

Först skulle barnen blunda, och för sitt inre tänka sig en glass. Sedan pratade de med sin bänkkamrat om glassen de tänkte sig - såg de likadana ut, de där i-tanken-glassarna? Varför inte?

Därefter läste Malin högt två gånger inledningen av boken Vakna min kastanj (Åsa Mendel-Hartvig). Barnen skulle rita en bild av trädet de då fick upp i sitt inre. Sedan läste Malin resten av boken, och barnen fick fortsätta rita sina träd. När läsningen var avslutad skulle de också skriva något om sina träd.

inrebilder1

inrebilder2

inrebilder3

inrebilder4


Högläsning och prat om rykten med F-klass

Publicerad: 2021-12-08 16:12

När F-klassen i Köpingebro blev inbjudna till högläsning tillsammans med bibliotekspedagogerna Turid och Malin ledde det vidare till samtal om både skillnad skönlitteratur och faktaböcker, och om rykten.

Hur vet vi att faktaboken om ormar är "på riktigt" och att berättelsen om krokodilen Hugo är påhittad? Efter samtal om detta läser vi om krokodilen Hugo i boken Hugo - elak, blodtörstig och jättefarlig? (av Mia Nilsson) Ryktet säger att det är just det han är, farligaste varelsen i skogen. "Alla" vet det. Sen visar det sig att Hugo inte alls är sådan som alla trott.

Med hjälp av Mia Nilssons bok kan vi diskutera hur rykten uppstår och vad de kan leda till. Hur kan man göra för att ta reda på om ett rykte stämmer med verkligheten?

Klassens lärare berättar att det ofta går rykten i klassen om att man inte behöver överdragsbyxor. Detta kände eleverna igen!

barngrupp

bilderbokssida

bokframsidor

barngrupp


F-klass arbetar med Veckans bok

Publicerad: 2021-10-12 11:28

I F-klassen på Hedeskoga skola samarbetar bibliotekspedagog Turid med klassens lärare och elever kring "Veckans bok". Turid väljer ut en bok till att vara "Veckans bok" och presenterar den för klassen med samtal om innehåll och bilder. Därefter jobbar eleverna tillsammans med sin lärare vidare resten av veckan med den utvalda boken som då kopplas till andra teman och aktiviteter.

Förra "Veckans bok" var Lennarts listor av Barbara Bottner och Gerald Kruglik, och temat blev förstås listor. Turid pratade vid presentationen om att vi har listor överallt, och bad barnen se sig omkring, och visade också några listor hon hittat. Lennart i boken skriver alltid listor över saker han ska göra - men Albert vill hellre vara spontan och äventyrlig utan listor. Hur går det ihop när de två blir kompisar? Och måste man följa listor noggrant? I boken är frågan om man kan laga en löksoppa på bara två lökar om det står tre i receptet.

Vad kan man koppla för teman och aktiviteter till detta? Att skriva egna listor, så klart, och att hitta listor av olika slag. Men också att prata om vänskap, och att man kan vara vänner fast man är olika. Matlagning och recept, kanske? Det finns säkert mer...

En tidigare "Veckans bok" var Ninna och stormskolan av Matilda Ruta, och här handlar det bland annat om det stora och viktiga med att börja skolan.

bok och papper

bokframsida

 
Dikter med åk 3 på Källan

Publicerad: 2021-05-24 10:51

Sagor med åk 5 i Köpingebro

Publicerad: 2021-01-28 14:59


Barnboksveckan

Publicerad: 2020-11-27 11:00Kontakta oss:

Therése Gröhn
bibliotekarie/skolbibliotekssamordnare  
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-3, Hedeskoga skola F-2, Köpingebro skola F-3)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Backaskolan 4-6, Sövestads skola F-6, Edvinshusskolan 4-6, Källan 4-6)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola 4-6, Edvinshemsskolan F-3, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se)
(Västerportskolan F-9)

Ulirika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram