RSS

Skolbiblioteken i Ystad


F-klass arbetar med Veckans bok

Publicerad: 2021-10-12 11:28

I F-klassen på Hedeskoga skola samarbetar bibliotekspedagog Turid med klassens lärare och elever kring "Veckans bok". Turid väljer ut en bok till att vara "Veckans bok" och presenterar den för klassen med samtal om innehåll och bilder. Därefter jobbar eleverna tillsammans med sin lärare vidare resten av veckan med den utvalda boken som då kopplas till andra teman och aktiviteter.

Förra "Veckans bok" var Lennarts listor av Barbara Bottner och Gerald Kruglik, och temat blev förstås listor. Turid pratade vid presentationen om att vi har listor överallt, och bad barnen se sig omkring, och visade också några listor hon hittat. Lennart i boken skriver alltid listor över saker han ska göra - men Albert vill hellre vara spontan och äventyrlig utan listor. Hur går det ihop när de två blir kompisar? Och måste man följa listor noggrant? I boken är frågan om man kan laga en löksoppa på bara två lökar om det står tre i receptet.

Vad kan man koppla för teman och aktiviteter till detta? Att skriva egna listor, så klart, och att hitta listor av olika slag. Men också att prata om vänskap, och att man kan vara vänner fast man är olika. Matlagning och recept, kanske? Det finns säkert mer...

En tidigare "Veckans bok" var Ninna och stormskolan av Matilda Ruta, och här handlar det bland annat om det stora och viktiga med att börja skolan.

bok och papper

bokframsida

 


Att hitta fakta i en spökhistoria

Publicerad: 2021-10-07 13:58

bokframsida

Den här boken, Från Döda fallet till Ales stenar : platser med (spök)historia av Lena Arro & Filippo Vanzo kom ut 2017, och finns förutom på biblioteken även på Polyglutt. Förlagstexten berättar att det är en slags kombinerad faktabok och spökhistoriesamling: "Den här boken berättar om platser i Sverige där det händer saker vi inte kan förklara. Vid Ales stenar i Skåne härskar fortfarande vikingakungen Ale. På Falks grav mitt i skogen i Västergötland ligger det alltid färska blommor. Vid Döda fallet i Jämtland finns Vildhussen som var den som stoppade vattenflödet så att fallet numera är helt uttorkat. Till varje kapitel hör en spökhistoria som kanske eller kanske inte är sann."

Den här boken använde bibliotekspedagog Malin som utgångspunkt för en lektion i informationssökning och att skriva egen faktatext, med åk 4 i Svarte skola.

Först presenterade Malin boken och dess upplägg. Därefter läste hon spökhistorien "Död man i gruva" högt. Alla barnen fick sedan faktatexten som tillhör spökhistorien. Alla läste, tog ut stödord och sammanfattade gemensamt, och hade sedan lärt sig både att hitta och skriva fakta samt om Gruvfrun i Falu koppargruva.


Att arbeta med "En bro av poesi"

Publicerad: 2021-10-04 10:20

Alla förskoleklasser har fått boken En bro av poesi (av Svenska Akademien, läs mer här) och nu arbetar vi med den ute på skolorna. På Källan gjorde Turid så här: 

Vi pratade om vad en dikt är och läste tillsammans några dikter. Sedan fick eleverna titta fritt i varsin bok. Alla valde ut en favoritbild och visade för gruppen. Därefter tittade vi på Tage Danielssons dikt Dumtummen som finns gestaltad som en liten film på ur.se. Här finns serien En bro av poesi som i tio avsnitt gestaltar olika dikter ur boken.

Är tummen verkligen ”dum” och ”värdelös”? Vad använder du din tumme till? Försök dra på strumpan utan att använda din tumme!

En anna dikt som är filmatiserad och också funkar bra att arbeta med i förskoleklasserna är Skräcködlor.

barn med bok

barn sitter i ring

bokuppslag


Dikter med åk 3 på Källan

Publicerad: 2021-05-24 10:51

Sagor med åk 5 i Köpingebro

Publicerad: 2021-01-28 14:59


Barnboksveckan

Publicerad: 2020-11-27 11:00

Kontakta oss:

Carolina Landin
bibliotekarie
carolina.landin@ystad.se
(skolbibliotekssamordnare)

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-3, Hedeskoga skola F-2, Köpingebro skola F-3)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Backaskolan 4-6, Sövestads skola F-6, Edvinshusskolan 4-6, Källan 4-6)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola 4-6, Edvinshemsskolan F-3, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se)
(Västerportskolan F-9)

Marie Thelin
bibliotekspedagog
marie.thelin@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram